SK:n lukijoilta: Sitra vaalimaan veteraanien perintöä – Hävittäjäkaupasta tarvitaan uusi analyysi

Sitra vaalimaan veteraanien perintöä. Hävittäjistä uusi analyysi.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Sitra vaalimaan veteraanien perintöä

”Veteraanipäivästä kansallisen yhtenäisyyden juhla” -puheenvuorossa (SK 17/2020) korostettiin arvoja ja kannustettiin perinteen vaalimiseen sekä kansalliseen yhtenäisyyteen.

Perustuslain mukaan vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Veteraanien kulttuuriperintö on osa kansallista kulttuuriperintöä. Veteraanien perintö on itsenäinen isänmaa, jota juhlimme 6.12.

Perinteen vaalimiseen kansallisena veteraanipäivänä 27.4. sopivat kaikki itsenäisyyssotamme yli sadan vuoden ajalta. Viimeisen veteraanisukupolven poistuessa keskuudestamme perinteen vaalijoiden joukkoon sopisi itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Hannu Luotola

Saarijärvi

 

Hävittäjistä uusi analyysi

Vuonna 2017 puolueet sitoutuivat 64 Hornet-hävittäjän suorituskyvyn täysimääräiseen korvaamiseen. Esiselvityksen perusajatus: ”Hornet-kalusto muodostaa tällä hetkellä ilmapuolustuksen perustan”, ei vastaa todellisuutta. Otetaan vuoden aikalisä uuteen analyysiin – ei hävittäjähanke siihen kaadu.

Peruskysymyksiä ovat: Millä asejärjestelmillä uhkiin vastataan? Mitä suorituskykyä ei voida korvata muilla keinoilla? Korvaavan suorituskyvyn, kuten tykistö/risteilyohjukset ja tiedustelu- ja tulenjohtolennokit, tarkastelu on unohdettu. Mihin tarvitaan monitoimihävittäjien hyökkäysasejärjestelmiä?

HX-hankinnasta on tehtävä puhtaalta pöydältä analyysi ja varsinainen selvitys sodan ajan ilmapuolustusta varten. Nyt on oiva tilaisuus myös säästää paljon valtion rahaa.

Heikki Simola

Ye-everstiluutnantti evp, Tuusula