SK:n lukijoilta: Ministeriöjakoon ei ole syytä kajota

"Mieluummin uusia tehtäviä entisillä nimillä kuin vanhoja töitä uusilla nimikkeillä", ex-kansliapäällikkö Jaakko Numminen toivoo.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Mieluummin uusia tehtäviä vanhoilla nimillä

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaati ministeriöjaon vuosituhatpäivitystä, jossa ministeriöiden toimialat ja nimet muutettaisiin ja ministeriöistä tehtäisiin valtioneuvoston kanslian osastoja (SK 6/2020).

Opetusministeriön pitkäaikaisena kansliapäällikkönä, tosin vuosien takaa, ja sen jälkeen ainakin jossain määrin hallintopolitiikkaa seuranneena rohkenen olla jyrkästi toista mieltä.

Valtioneuvoston virkakunta, niin kuin mikä tahansa muu työyhteisö, on kiintynyt työolosuhteisiinsa ja yleensä vastustaa organisatorisia muutoksia ja pienempiäkin uudistuksia. Kun muuan innokas kehittämispäällikkö ryhtyi hankkimaan ergonomisesti parempia työpöytiä ja työtuoleja, kävi ilmi, että virkamiehet olivat niin kiinni vanhoissa mööpeleissään, jopa työpöytänsä laatikoissa, että jouduin keskeyttämään prosessin.

Vanhat virkamiehet saattavat olla erityisen eteviä keksimään erilaisia keinoja vastustaa uudistuksia. Niin valtioneuvoston, ministeriöiden kuin virkamiestenkin aika menee laatikkoleikkiin, vaikka resurssit pitäisi suunnata yhteiskunnallisen kehityksen edellyttämien sosiaalipoliittisten, taloudellisten ja koulutuksellisten uudistusten suunnitteluun ja lainsäädännön valmistelutyöhön.

Yhtä lailla epäilevästi suhtaudun virastojen ja laitosten nimien muuttamiseen ja entisten virkanimikkeiden korvaamiseen uusilla. Mieluummin uusia tehtäviä entisillä nimillä kuin vanhoja töitä uusilla nimikkeillä.

Romakkaniemen tarkoitus on hyvä, mutta parhaiten se toteutetaan käyttämällä täysimääräisesti hyväksi olemassaolevaa, valmiusasemissa odottavaa, välittömästi työhön pystyvää virkakoneistoa.

Jaakko Numminen

ministeri, Helsinki