SK:n lukijoilta: ”Linkkivero” ei kiellä linkittämistä eikä sisällä veroa, kirjoittaa Medialiiton toimitusjohtaja

”Linkkivero” ei kiellä linkittämistä eikä sisällä veroa.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Linkkiä ei veroteta

Myös minä masennun joka kerta Vappu Kaarenojan (SK 20/2021) tavoin, kun kuulen sanan ”linkkivero”. Se oli EU:n tekijänoikeusdirektiivin uudistamisen vastustajien keksimä nimitys, jolla kuvattiin lehtikustantajien investointeja suojaavaa uutta lähioikeutta.

Linkkivero on muuten hyvä termi, paitsi että uudistus ei kiellä linkittämistä eikä se sisällä minkäänlaista veroa. Tämä tuli EU-päättäjien enemmistölle selväksi jo kaksi vuotta sitten, kun Euroopan parlamentti hyväksyi tekijänoikeuden päivittämisen nykyaikaan.

Lehtikustantajat saavat selkeän oikeuden sopia sisältöjensä lisensioinnista globaalien alustajättien kanssa. Näin pyritään tasapainottamaan edes hitusen voimasuhteita digitaalisilla sisämarkkinoilla. Tähän saakka esimerkiksi Google ja Facebook ovat hyödyntäneet palveluissaan mediasisältöjä kaupallisesti maksamatta mitään.

Direktiivin kansallinen voimaansaattaminen on vielä kesken muun muassa Suomessa. Ranskassa on nähty, että dominoivassa asemassa olevat amerikkalaisyhtiöt ovat haluttomia neuvottelemaan ja sopimaan korvauksista. Siksi komission tervetullutta tuoretta esitystä digijättien määräysvallan sääntelyksi olisi hyvä täydentää neuvotteluvelvoitteella.

Journalismin kustantamisen tulevaisuudesta kannetaan aiheellisesti laajaa huolta. Kun nyt tarjolla on yksi uusi konkreettinen apukeino, sille toivoisi tukea. Näin ovat journalistien ja kustantajien järjestöt sekä Suomessa että Euroopassa onneksi yhdessä toimineetkin.

Jukka Holmberg

Toimitusjohtaja, Medialiitto