SK:n lukijoilta: Koulussa tarvitaan lisää tunteja ja vähemmän valinnaisuutta – Rouva Svinhufvud ei itkenyt

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Lisää tunteja kouluun

Professori Roope Uusitalo totesi (SK 49/2019), ettei tarvitse olla huolestunut, vaikka Pisa-tulokset ovat heikentyneet.

Kirjoituksen otsikko kertoo kaiken: ”Ei koulua varten – vaan elämää.” Tämä johtaa helposti tilanteeseen, jossa koulu on lapsille kimppakivaa tuottava säilytyspaikka. Opiskelusta ei ole niin väliä.

Koulun pitää antaa lapsille tarvittavat tiedot, jotta he selviävät elämässä. Hyvät luku-, kirjoitus- ja laskutaidot ovat välttämättömiä myös tulevaisuudessa. Tuntimäärä lienee jo nyt minimissä, ja oppitunteja tarvitaan lisää. Liiasta valinnaisuudesta on luovuttava. Koulun kehittämisessä on otettava kaikki ryhmät huomioon: sekä nopeat oppijat että perässätulijat. Opettajatkin tarvitsevat tukea.

Sampsa Saralehto

Valtiot. tohtori, Järvenpää

 

Rouva Svinhufvud ei itkenyt

”Puoliso”-jutussa (SK 49/2019) kerrottiin kasku, jonka mukaan vuoden 1931 presidentinvaalien alla neljä naista itki, ehdokkaiden puolisot.

Ellen Svinhufvud tuskin pelkäsi ja itki joutuvansa linnaan, sillä hän oli aina kannustanut miestään eteenpäin. P.E. Svinhufvud itse oli vastahakoinen. Paavo Virkkusen mukaan kokoomus turvautui naisen apuun hänen suostuttelemisekseen. Svinhufvudin panssarissa oli heikko kohta: puoliso Ellen. Svinhufvud sai mielestään kuusi vuotta linnaa. Hänellä olikin tapana sanoa, että ”det var en utmärkt tjänst – för frun”.

Hilkka Suoanttila

Luumäki