SK:n lukijoilta: Kiinteistöomaisuuden turvallisuus pitää varmistaa lailla

Suomi tarvitsee kansallista turvallisuutta varmistavan lain kiinteistöomistuksen osalta. Myös rahanpesulakia tulee terävöittää.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kiinteistöomistuksen turvallisuus pitää varmistaa lailla

Puolustusministeri Jussi Niinistön haastattelu (SK 39/2018) kuvaa hyvin maakauppalain valmistelua.

Yksittäiset kansanedustajat ovat olleet aktiivisia vuodesta 2008 lähtien todettuaan ulkomaalaisten kiinteistöomistuksen sääntelyn lakkaamisen 1.1.2000 ja siitä syntyneet ongelmat. Kirjalliset (myös Euroopan komissiolle) ja suulliset kysymykset sekä toimenpide- ja lakialoitteet eivät johtaneet toimenpiteisiin. Tasavallan presidentti keskusteli venäläisen kollegansa kanssa asiasta 2009, ja pääministeri ja ulkoministeri totesivat vastavuoroisuuden ongelman Venäjän kanssa. Ulkoasiainvaliokunta kuuli vuonna 2015 asiantuntijoita. Ongelma jäi.

Viranomaiset ovat enimmäkseen suhtautuneet asiaan vakavasti. Maanmittauslaitoksen julkisuudessa esiintyneet edustajat ovat kuitenkin vähätelleet ongelmaa. Verohallinto on vasta Airiston Helmen tapauksessa osoittanut aktiivisuutta.

Suomi tarvitsee kansallista turvallisuutta varmistavan lain kiinteistöomistuksen osalta. Rahanpesulakia tulee terävöittää.

Nykyinen hallitus päätti vahvistaa kokonaisturvallisuusajattelua, mihin kiinteistönomistuskin liittyy. Kunnollinen lainsäädäntö on perusta turvallisuudelle oikeusvaltiossa ja demokratiassa.

Hannu Luotola

Prikaatikenraali evp., Saarijärvi