SK:n lukijoilta: Kekkonen oli kunnossa vielä elokuussa 1981 – Harmonia menetti ääniä

Paavo Rantanen tapasi presidentin vain vähän ennen kohtalokasta Islannin-matkaa.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kekkonen oli kunnossa

Kostamus-jutussa (SK 37/2018) julkaistu kuvaus käynnistä Kultarannassa elokuussa 1981 oli etupäässä virheellinen. Helikoptereita kyllä käytettiin.

Olin paikalla UM:n kauppapoliittisen osaston alivaltiosihteerinä, kun presidentti Urho Kekkonen otti vastaan varaministeri N. D. Komarovin avustajineen. Suomalaisista rakentajista oli paikalla vuorineuvos Kauko Rastas sekä Finn-Stroin toimitusjohtaja Risto Kangas-Ikkala. Ulkomaankappaministeri Esko Rekola oli myös läsnä. Oli kaunis elokuun ilta.

Hyväntuulinen presidentti tarjosi drinkit – ei samppanjaa – pienessä salongissa. Keskusteltiin kolme varttia niitä näitä. Kun muut olivat poistuneet, olin tuokion presidentin kanssa kahden. Hän kysyi minulta: ”Menikö kaikki hyvin?” Hieman hämmästyneenä vastasin epäröimättä: ”Hyvin meni.” Hyvästelimme viimeisen kerran. Sinä iltana päämies näytti olevan kunnossa.

Paavo Rantanen

Ministeri

 

Harmonia menetti ääniä

”Latviassa protestivaalit” -tekstissä (SK 41/2018) kerrottiin, että Venäjä-mielinen Harmonia-puolue kuului voittajiin ja nousi parlamenttivaaleissa suurimmaksi.

Se ei ole koko totuus. Harmonia (Saskana) on jo ennenkin ollut Latvian suurin puolue, mutta sen suunta on ollut laskeva vaalista toiseen. Se on menettänyt kannatustaan sekä äänestäjämäärissä että prosenttiosuuksissa. Esimerkiksi edellisvaaleissa se sai 23 prosenttia äänistä ja 24 paikkaa (7 paikkaa vähemmän kuin sitä edellisissä), nyt 19,8 prosenttia ja 23 paikkaa.

Jukka Rislakki

Jurmala