SK:n lukijoilta: Jos kyy puree kissaa, vika on ihmisen – Vastine ohitti kritiikin pääasian

Jos kyy puree kissaa, syy on ihmisen.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kyyt, kissat ja koirat

Pentti Pohjolainen (Kirjeitä, SK 30/ 2020) kysyy: jos kyy puree kissaa tai koiraa, kenen on syy – kissan, koiran vai kyyn? Syy on ihmisen. Syitä ja seurauksia ymmärtämällä voimme syyllisten sijaan etsiä ratkaisuja.

Ihminen on kesyttänyt ja jalostanut kissan ja koiran avukseen ja seurakseen. Kumpikaan laji ei kuulu luonnonvaraisena Suomen eläimistöön. On ihmisen vastuulla, että lemmikkieläimet eivät ole vaaraksi itselleen tai ympäristölleen.

Kissa, koira ja kyy ovat petoeläimiä, jotka saalistavat puremalla ja uhattuna puolustautuvat hampain. Koska ihmisinä ymmärrämme niiden lajityypillistä käyttäytymistä, pystymme ehkäisemään yhteenottoja. Lemmikin ulkoiluttaja voi noudattaa varovaisuutta tilanteissa, joissa kyyn saattaa kohdata. Ilman valvontaa ulkoileva kissa tai koira on vaarassa loukkaantua tai vahingoittaa muita luonnossa kulkijoita. Ketä siis suojelemme? Kissaa, koiraa ja kyytä – toisiltaan ja itseltämme.

Mariella Aalto-Araneda

eläinlääketieteen tohtori, Helsinki

 

Paikkalinnuista

Raimo Virkkalalla ja Aleksi Lehikoisella (Puheenvuoro, SK 30/2020) oli taitavasti laadittu vastaus heidän tutkimukseensa ja sen tiedottamiseen kohdistuneeseen kritiikkimme (Puheenvuoro, SK 28/2020). Se sivuutti kritiikkimme pääasian, eli sen, että heidän tutkimuksessaan paikkalintujen runsautta ei määrällisesti sidota metsien ominaisuuksiin ja niiden muutokseen. Siten hakkuiden syyttäminen on ennakko-oletus ei tutkimuksen tulos.

Vaikka hakkuut lopetettaisiin kokonaan, metsät muuttuisivat, ja muutokset suosisivat joitakin lajeja ja haittaisivat joitakin lajeja.

Juha Lappi, Pekka Niemelä