SK:n lukijoilta: Hävittäjien hankintaa pitäisi harkita uudelleen – Poliitikkokin voisi myöntää virheensä

Hävittäjien hankintaa pitäisi harkita uudelleen.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Hävittäjien

hankintaa on syytä miettiä uudelleen Tuomo Hirvosen puheenvuoro (SK 13/2020) on hyvin perusteltu. Hävittäjähankintaa on syytä miettiä uudelleen. Tämän jätti-investoinnin taloudellinen pohja on kadonnut, ja sen puolustuksellinenkin merkitys on kyseenalainen. Sotilailla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä hävittäjähankinnan merkityksestä, mutta kaikki kritiikki puolustusvoimien sisällä on vaimennettu.

Taloudellinen tilanne on aivan toinen kuin hallitusohjelmaa laadittaessa. Hankintaa ei voida valtiontalouden kannalta toteuttaa suunnitellussa aikataulussa. Ehkä vuoden päästä tiedämme tarkemmin, missä tilanteessa olemme. Tärkeintä tässä vaiheessa on taata suomalaisten toimeentulo, työpaikat ja yritysten toiminnan jatkuminen. Tämä kasvattaa valtionvelkaa merkittävästi. Näin pidämme huolta siitä, että meillä on jotakin puolustettavaa. Tähän kokonaisuuteen hävittäjähankinta ei enää mahdu, ei ainakaan tässä aikataulussa.

Antero Taimiaho

fil. maisteri, tekn. kandidaatti, Järvenpää

 

Poliitikotkin voisivat myöntää virheensä

”Robotin nöyryys” -jutussa (SK 11/2020) kerrottiin Yalen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan virheensä myöntävä ja nöyrä robotti on ihmisiä eniten miellyttävä toveri.

Kyllä virheensä myöntävä ja nöyrä poliitikkokin, jos sellaisen joskus tapaisi, olisi kaverina tai vaikkapa toverinakin miellyttävä.

Hannu Luotola

Saarijärvi