Sieniopas

Sienet tai niiden poimiminen pitäisi lailla kieltää.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Sienet, tai ainakin niiden poimiminen ja syöminen, pitäisi lailla kieltää. Maailmassa on kielletty vaarattomampiakin asioita, kuten oluen myynti kaupoissa kello 21:n jälkeen, mutta sienet saavat rehottaa yötä päivää, vaikka osa niistä panee pään sekaisin olutta pahemmin, toiset ovat myrkyllisiä ja pahimmat saattavat tappaa.

Katalinta sienissä on se, että ne osaavat huijata. Maallikon on mahdotonta tietää, mikä sieni on myrkyllinen ja mikä herkullinen, sillä saman lajikkeen eri yksilöt ovat eri näköisiä.

Ainoa poikkeus on punainen kärpässieni, jonka jokainen tuntee ja tietää myrkylliseksi. Silti sienineuvojat kehottavat poimimaan ja syömään vain sieniä, jotka varmasti tuntee. Muista sienistä ei kahta samanlaista löydy, eikä yhtään sienikirjan kuvan näköistä. Ulkonäkö riippuu kuvakulmasta, valaistuksesta, säästä, metsätyypistä, maaperän laadusta ja ajankohdasta. Jonakin vuonna jokin rähmänääpikkä on syötävä, seuraavana vuonna kelvoton.

Muutamat sienet ovat raakoina myrkkyjä, ryöpättyinä herkkuja, tai päinvastoin. Eniten toistensa näköisiä ovat herkkusieni ja valkokärpässieni. Jommankumman varressa saattaa olla häivähdys beigeä, toisessa ehkä ei. Toinen on namia, toinen tappaa. Arvaa tai kokeile.