Shortsit komeroon

Euroopassa pääministerin esiintyminen virka-aikana shortseissa on kaukana instituution edellyttämästä arvokkuudesta.

Manner-Euroopassakin on kesä ohi ja shortsit pesty ja viikattu siististi garderobin perälle. Shortseja on toki nähty myös ranskalaisten poliitikkojen yllä. Eurooppalaisen etiketin mukaan jokainen poliitikko, tasavallan presidentti ja pääministeri mukaan luettuina, saa pukeutua aivan niin kuin haluaa – vapaa-aikanaan.

Kun kyseessä on virantoimitus, eurooppalainen pukeutuu niin kuin virka edellyttää. Täällä pääministerin esiintyminen virka-aikana shortseissa ja varvastossuissa on kaukana pääministeri-instituution edellyttämästä arvokkuudesta. Sellaista pukeutumista ei työaikana hyväksytä edes liikemiehiltä. Sääolosuhteet eivät riitä perusteluksi – kovia helteitähän Suomea etelämmissä maissa riittää!

Kun Ranskan opetusministeri kävi Suomessa pari vuotta sitten, menin tekemään juttua hänen käynnistään itähelsinkiläisessä koulussa. Rehtori ja kaksi opettajaa olivat vierasta vastassa asianmukaisesti puettuina. Mutta eräässä luokassa opettaja otti ministerin vastaan – shortseissa! Sai siinä ranskalaisseurue ihmetellä, millaisen mallin opettaja antoi oppilailleen. Ei se ainakaan osoittanut kovin suurta kunnioitusta vierasta kohtaan…

 

Samaa pukeutumisetikettiä noudatetaan myös eurooppalaisessa liikemaailmassa. Eräässä Ranskan Rivieran yrityksessä muistellaan vieläkin pöyristyneinä suomalaista liikemiestä, jonka päähän pälkähti pistäytyä siellä lomaillessaan sikäläisessä asiakasfirmassa rennosti shortsit jalassa. Kaikki muut toimistossa olivat totta kai puku päällä. Missään etelän maissa ei pahimmillakaan helteillä luovuta puvusta. Vain puvun takki saatetaan ottaa pois anteeksi pyydellen ja lupaa kysyen. Kuuluisa ranskalainen yritysjohdon koulutuslaitos Insead Fontainebleaussa on tutkinut asian: Ranskassa ei riitä, että johtaja on pätevä. Täytyy olla myös ”le look”.