Virosta tuli tärkeä identiteettiherätys

Puheenvuoro: Digitaalisessa maailmassa jokaisella olisi oltava vähintään kolme erilaista tunnistetta, kirjoittaa Telian johtaja Ari Hakala.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Ari Hakala
Suomen Kuvalehti

Jopa 750 000 sähköistä henkilökorttia jouduttiin sulkemaan muutama viikko sitten Virossa tietoturvariskin vuoksi. Tapaus on lajissaan ensimmäinen maailmassa ja jokaisen suomalaisenkin kannalta merkittävä.

Entä jos sähköinen identiteettini ei olekaan turvallinen? Voinko huomata yhtäkkiä olevani naimisissa jonkun täysin tuntemattoman kanssa tai kuulla ostaneeni ison metsäpalstan toiselta puolelta Suomea?

Tämäntyyppiset riskit olivat Virossa todellisia, kun sirukorttien valmistajan teknologia osoittautui marraskuun alussa epävarmaksi. Identiteettivarkauksien ja muiden väärinkäytösten mahdollisuus kasvoi niin selvästi, että korttien sulkeminen oli ainoa vaihtoehto. Harvinaisen tietoturvaongelman vuoksi kortin haltijoiden piti ladata verkosta uusi ohjelmisto ja uudistaa sertifikaattinsa.

Digitaalisessa maailmassa kukaan ei kuitenkaan voi elää ilman digitunnisteita. Viron tapaus onkin tärkeä herätys. Tämän jälkeen jokaisen on syytä miettiä entistä tarkemmin omaa digitaalisen identiteetin ymmärrystään ja turvallisuuttaan.