Alkuperäiskansa alakynnessä

Saamelaisista puhutaan Suomessa, kuin he olisivat yksi eturyhmä muiden joukossa. Kyse on kuitenkin EU:n ainoasta alkuperäiskansasta.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Anna-Lena Laurén
Kirjoittaja on Dagens ­Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Venäjällä olen tehnyt useamman reportaasin Siperian alkuperäiskansoista. Iso osa näistä vähemmistöistä on jo kadonnut, koska Neuvostoliitto murskasi heidän elämänmuotonsa pakottamalla heidät asumaan kolhooseissa tai kylissä. Kokonaiset kansat sekä heidän kielensä ja kulttuurinsa hävitettiin.

Mutta on Siperian alkuperäiskansoja vielä jäljelläkin. Luultavasti siksi, että Siperia on niin laaja, ettei neuvostovalta ulottunut sen jokaiseen kolkkaan. Huomattava osa nenetseistä elää edelleen tundralla ja vaeltaa porojensa mukana laajoilla alueilla Taimyrin niemimaalla.

Taimyrin niemimaalla sijaitsevat myös Venäjän viimeiset suuret öljy- ja kaasuvarannot. Nyt Gazprom suunnittelee niiden hyödyntämistä, mikä todennäköisesti tarkoittaa kuoliniskua nenetsien kulttuurille.

Uusien öljy- ja kaasuputkien verkosto sulkee porojen ikivanhat vaellusreitit. Monet tundrajärvet ovat jo saastuneita, eivätkä nenetsit voi enää kalastaa niissä.