Kenen vaaliagenda?

Profiilikuva
media
Teksti
Anu Koivunen
Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Tampereen yliopistossa.

Suihkussa enintään 5 minuuttia? Ylen uutinen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tulevasta energiansäästökampanjasta pääsi iltapäivälehtien lööppeihin. Helsingin Sanomien pääkirjoitus listasi sähkönsäästövinkit. Viranomaiset ja journalismi valmistelevat kansalaisia sääntelyyn ja alueellisiin sähkökatkoksiin.

Energiakriisi on syksyn poliittinen kysymys, ja sähkön hinnan ohella puhutaan myös sähköpulasta. Poliitikot ja uutistoimitukset joutuvat pohtimaan, miten ne kriisin kehystävät: onko se eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa vai palvelujournalismia kotitalouksille? Puhutaanko Putinista, päästöistä vai asumismukavuudesta ja sähkölaskuista?

Samalla pedataan myös ensi kevään eduskuntavaalien agendaa, ja kuten aina, kyse on poliitikkojen ja median yhteispelistä. Ruotsalaiset vaalitutkijat toteavat tuoreessa raportissa, että media puhuu siitä, mistä puolueet puhuvat, ja puolueet puhuvat siitä, mistä mediat puhuvat.

Media vaikuttaa siihen, millaista tietoa kansalaisilla on, mutta myös siihen millaisena todellisuus nähdään ja mitkä kysymykset ovat tärkeitä.