Yli rajojen

Ruotsin jengirikollisuus näkyy yhä selvemmin myös naapurimaissa. Norjan ja Ruotsin poliisit perustivat maiden rajalle yhteisen poliisiaseman.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Annukka Oksanen
Kirjoittaja on Kööpenhaminassa asuva toimittaja.

”Lämpimästi tervetuloa Edaan”, Värm­lannin läänin matkailusivus­to toivottaa. Läntisen Ruotsin Edaan kannattaa mennä lomailemaan rajakaupan, historiallisten nähtävyyksien ja ihanien luontoelämysten takia.

Eittämättä Eda on matkan arvoinen, mutta kaikki rajakauppa ei ole toivottua eikä edes laillista. Siksi Norjan ja Ruotsin poliisit perustavat Edaan ja sen Norjan puolella sijaitsevaan naapuriin Magnormoeniin yhteisen poliisiaseman, joka sijaitsee puoliksi Norjassa ja puoliksi Ruotsissa.

Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen kahdessa maassa sijaitseva poliisiasema, ja saattaa se olla maailmankin ensimmäinen.

© Outi Kainiemi

Takavuosien tanskalais-ruotsalaisesta Silta-rikossarjasta opittiin, ettei skandipoliisien yhteistyö suju aina kuin rasvattu. On erilaisia lakeja, käytäntöjä ja omituisia tapoja.

Sarjan näyttelijät jopa paljastivat, etteivät he aina edes ymmärtäneet toisiaan vaan vain näyttelivät ymmärtävänsä vastanäyttelijöidensä tanskaa ja ruotsia. Kielikin voi siis olla ongelma.

Tosielämässä poliisiyhteistyö ei ehkä ole yhtä takkuista, mutta parantamisen varaa on, Norjan poliisijohtaja Benedicte Bjørnland totesi syyskuun alussa Oslossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Rikolliset eivät noudata maiden rajoja, joten poliisinkin täytyy kurottaa niiden yli.

Ruotsin jengirikollisuus lipsuu yhä useammin naapurimaihin. Syy yhteistyön tiivistämiseen onkin järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä kasvava uhka. Edaan ja Magnormoeniin ensi vuonna valmistuva poliisiasema konkretisoi yhteistyön, mutta tavoitteena on tietysti laajempi tiedon ja kokemusten vaihto.

Bjørnland luonnehti tilannetta vakavaksi. Ruotsin poliisijohtaja Anders Thonbergin mukaan ruotsalaisjengit näkyvät yhä enemmän Norjassa. Norjalaisrikolliset palkkaavat ruotsalaisrikollisia hoitamaan väkivallantekoja ja hankkivat Ruotsista aseita ja räjähdysaineita.