Rakkaat poliitikot! Jos haluatte menestyä, pitäkää nautittavia puheita

KOLUMNI: Puheella pitää kuitenkin olla jokin tarkoitus, kirjoittaa Jan Erola.

Profiilikuva
Alexander Stubb
Teksti
Jan Erola

Rakastan hyviä puheita. Siksi vaalit ovat ihanaa aikaa, varsinkin neljän vuoden välein toistuvat Amerikan pressanvaalit.

Toivonkin, että Michelle Obama on ehdolla ensi kerralla, sillä hänen esittämänään puheenkirjoittaja Sarah Hurwitzin tekstit olivat hunajaisia elämyksiä. Hurwitzin Obamalle kirjoittamat tekstit kelpasivat liki sellaisenaan jopa osaksi Melania Trumpin puolisopuhetta republikaanien puoluekokouksessa viime syksynä. Parhaita plagioidaan.

Poliitikolle puheet ovat elintärkeitä tekoja, niillä noustaan valtaan ja niillä vaikutetaan. Suomalaisen poliittisen puhumisen kannalta olikin harmillista, että Timo Soini ilmoitti luopuvansa perussuomalaisten puheenjohtajuudesta.

Toivottavasti Soinin sutkautusten pallottelukumppanina aiemmin toiminut Jukka Jusula löytää käsikirjoittajaroolin myös puolueen tulevan puheenjohtajan kanssa, kuka hän lieneekään.

Toinen suomalaisia poliitikkoja parempaan esiintymiseen kirittänyt esiintyjä on Alexander Stubb, joka piti karismaattisimman linjapuheensa Lahden puoluekokouksessa kesällä 2014. Vaikka Stubbin jatkuvasti toistamille ”kolmelle pointille” irvailtiinkin, nyt me ainakin muistamme, että puheessa pitää olla kourallinen napakoita väittämiä.