Rakenteellinen jakovara pois

Työeläkevarat eivät ole julkisia varoja sanan varsinaisessa merkityksessä, kirjoittavat Elina Lepomäki ja Raimo Sailas.

Profiilikuva
jakovara
Teksti
Elina Lepomäki Raimo Sailas
Suomen Kuvalehti

Tilastokeskus julkaisi maaliskuun alussa kansantalouden tilinpidon ennakkotiedot. Niiden mukaan viime vuoden alijäämä olisi ylittämässä valtiovarainministeriön syksyn ennusteen (2,7 %) ja EMU-rajan 3,4 %:n lukemalla. Julkisyhteisöjen velka on tuplaantunut vuoden 2008 alusta.

Suomi otti 2013 käyttöön finanssipoliittisen lain, jonka myötä julkisen talouden ohjeluvuksi on vakiintunut rakenteellinen jäämä. Se lasketaan julkistalouden rahoitusjäämästä poistamalla suhdannevaihteluiden ja kertaluonteisten toimien vaikutukset.

Suomessa julkistalouden rahoitusjäämään lasketaan hyväksi sosiaaliturvarahastojen ylijäämä, joka muodostuu työeläkeyhtiöiden positiivisesta rahoitusjäämästä. Menetelmä on poikkeuksellinen. Taustalla on Suomen EMU:n toisessa vaiheessa vuonna 1997 saavuttama neuvotteluvoitto. Työeläkejärjestelmä uitettiin sen lakisääteisyyden vuoksi osaksi julkista sektoria.

 

Sosiaaliturvarahastojen ylijäämä on viime vuosina silottanut julkistalouden alijäämälukemaa reilulla kahdella prosenttiyksiköllä. Ilman sitä Suomi olisi ollut jo vuodesta 2009 kasvu- ja vakaussopimuksen ja sittemmin fipo-lain edellyttämässä liiallisen alijäämän menettelyssä. Viime vuosien kaltainen velkaantuminen ei olisi ollut mahdollista ilman että Suomi olisi rikkonut allekirjoittamiaan sopimuksia.