Valtiot eivät pyri tosissaan parempaan, koska jotkut hyötyvät niiden huonoudesta

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Jorma Sipilä

Maailmassa on yhä paljon maita, joissa elämä on kurjaa, koska yhteiskunta toimii kelvottomasti. On väkivaltaa, nälkää, raatamista ja sairauksia. Valtion, yritysten ja yhteisöjen resursseja käytetään ihmisten alistamiseen.

Harva asia on vaikeampaa kuin yhteiskunnan rakentaminen. Maailmassa on parikymmentä kohtalaisen hyvin toimivaa yhteiskuntaa eikä niiden määrä ole juuri kasvanut kymmeniin vuosiin.

Tiedämme kyllä, miten hyvät yhteiskunnat toimivat. Esimerkkejä löytyy kaikista maanosista, köyhistäkin maista. Hyvä yhteiskunta kohtelee asukkaitaan oikeudenmukaisesti ja pitää huolta heidän elämänsä perusedellytyksistä. Se suojelee henkilökohtaisia vapauksia eikä alista mitään väestöryhmiä. Huono yhteiskunta sen sijaan kurjistaa myös naapurimaiden asukkaiden elämää. Venäjä on tästä masentava esimerkki.

Reiluus on hyvän yhteiskunnan tärkein tuntomerkki. Valtio ei voi hyväillä eikä rakastaa ihmisiä, mutta se vaikuttaa voimakkaasti ihmisten välisiin valtasuhteisiin. Demokraattisen oikeusvaltion tehtävä on pitää ihmisten välinen vallankäyttö hyväksyttävissä rajoissa. Jos se ei toimi, valtion johtajat ja toimihenkilöt tekevät poliisista, armeijasta ja oikeuslaitoksesta sietämättömiä alistamisen välineitä.