Säästellen sotaan

Pakina: Vaikka naiset haluavat asepalvelukseen vapaaehtoisesti, heitä ei saa sieltä pois pakollakaan.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kun puolustusministeri Jussi Niinistö ehdotti naisten asepalveluksen lakkauttamista joksikin aikaa, hän sai nopeasti täyslaidallisen tulta munille. Naiset haluavat mennä asepalvelukseen vapaaehtoisesti, mutta heitä ei saa sieltä pois pakollakaan. Niinistö lienee arvannut tämän itsekin, sillä hän selitti ehdotuksensa keskustelunavaukseksi, koska puolustusvoimissa on pakko säästää jostakin.

Keskustellaan siis. Naisia tulee vuosittain armeijaan noin 1 100 kappaletta. Yksi naiseton vuosi säästäisi neljä miljoonaa euroa, joten yhden varusnaisen hinnaksi tulee 3 636 euroa (yllättävän halpa!). Mikäli intissäkin naisen euro on 0,8 euroa, naisetonta vuotta vastaavaan säästöön päästään jättämällä kutsumatta 880 varusmiestä. Tämä onnistuisi esimerkiksi vapauttamalla palveluksesta yhtenä vuonna kaikki Aleksi-nimiset – sukupuolesta riippumatta. Seuraavina vuosina voisivat olla vuorossa Villet, Eetut, Jeret, Nikot, vasenkätiset, punatukkaiset ja niin edelleen, tarvittaessa useita pienryhmiä kerrallaan. Jos kotiin jätetään kokonainen varusmiesikäluokka (25 000 miestä), säästyy melkein sata miljoonaa euroa.

Koska nykyistä halvempia vihollisia ei liene saatavilla, armeijan rahantarve on tunnustettava faktaksi. Edessä on esimerkiksi 64 hävittäjälentokoneen hankinta. Siihen arvioidaan kuluvan 7 000–10 000 miljoonaa euroa, siis 110–156 miljoonaa euroa per kappale. Kun naisettomasta vuodesta koituu säästöjä neljä miljoonaa euroa, yhden hävittäjän maksamiseksi joutuisimme tulemaan toimeen ilman sotanaisia 27–39 vuotta. Koko laivueen hinta säästyisi tällä taktiikalla vuoteen 4515 mennessä.

Armeijan perinteinen säästökeino on niin sanottu tulenkuvaus. Se tarkoittaa sitä, ettei harjoituksissa ammuta kalliilla kovilla panoksilla, vaan sotaväki huutelee mahdollisimman pelottavasti ”Laukaus!! Laukaus!!!”, tiukassa paikassa jopa konekiväärin äänellä ”Sarrrrja! Sarrrja!” Tehokkaampaan tulenkuvaukseen päästään, jos se päivitetään nykyaikaan, eli ainakin ilmavoimissa ruvetaan kammottavasti karjumaan ”Lockheed Martin F-35!! Lockheed Martin F-35!!” tai edes ”Saab Gripen!!, Saab Gripen!!”. Siinä äkkiä miljardeja säästyy ja vihollista lakoaa.