Ihmisoikeudet eivät Suomessa toteudu kaikkien kohdalla

Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta ja vähemmistöjen syrjintä ovat saaneet kansainvälistä kritiikkiä jo vuodesta 2008.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
salla turunen

Yhdistyneiden kansakuntien raportoinnista on tänä keväänä jälleen noussut esiin maininta Suomesta maailman onnellisimpana maana, nyt jo kuudetta vuotta peräkkäin.

Suomi on kuitenkin ollut YK-huomion keskiössä myös toisaalla, mutta tästä emme ole julkisesti keskustelleet. Maamme oli äskettäin YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun (Universal Periodic Review, UPR) yhtenä kohteena. Siinä missä YK:n onnellisuusraportti maalaa Suomesta positiivista kuvaa, samaa ei voi sanoa kokonaisuudessaan ihmisoikeusneuvoston tarkastelusta. Maailman muut valtiot antoivat kaiken kaikkiaan 229 kehotusta siitä, kuinka Suomen tulisi parantaa ihmisoikeustilannettaan.

Ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu suoritetaan jokaiselle YK:n jäsenvaltiolle tasaisin väliajoin. Tämä ainutlaatuinen mekanismi on ollut käytössä vuodesta 2008 alkaen, ja maailman valtioita tarkastellaan nyt jo neljättä kertaa.