Perhemetsänomistajat samalle viivalle rahastojen kanssa

Metsävähennyksen nostaminen edistäisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksia.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Mikko Tiirola
Suomen Kuvalehti

Metsätilamarkkinoilla on tapahtunut viime vuosina huomattava rakenteellinen muutos. Yhä useammassa metsäkiinteistön kaupassa ostajana on jokin muu kuin yksityinen metsänomistaja, useimmiten metsäkiinteistörahasto.

Yhtiöitä ja rahastoja verotetaan keveämmin kuin perhemetsänomistajia ja yhteismetsiä. Verotusasemansa takia ja nykyisessä alhaisten markkinakorkojen maailmassa rahastot maksavat metsätiloista varsin korkeita hintoja. Ne ovat niin korkeita, että yksityiset metsänomistajat ovat tänä vuonna metsätilakaupan euromääräisessä vertailussa jo jäämässä rahastojen ja yhtiöiden jälkeen. Jos kehitys jatkuu, se ei voi olla näkymättä metsien käytössä.

Perhemetsätalouden kantava periaate on ylisukupolvisuus, jossa tila pyritään jättämään seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin se on itse saatu. Kun normaalilla perhemetsänomistajalla on paljon erilaisia tavoitteita vaikkapa monimuotoisuuteen ja metsien virkistyskäyttöön liittyen, rahastometsätalouden ainoa tavoite on metsien korkea tuotto. Uusi metsälaki mahdollistaa sen, että metsätilasta kovan hinnan maksanut rahasto ottaa pääomaa ulos hyvinkin aggressiivisesti ja hoitokustannuksia minimoiden.

Rahastojen ainoa tavoite on metsien korkea tuotto.