Monipuolisempi kasvintuotanto kasvattaisi biotalouden arvonlisää

Viljeltävien kasvien valikoiman monipuolistaminen tarjoaa uusia elinkeinomahdollisuuksia ja edistää ilmastotavoitteita.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Hanna Mattila Marjaana Suorsa

Biotalouden osuus Suomen kansantaloudesta on jo tällä hetkellä merkittävä. Kasvattamisen varaa kuitenkin vielä on: huhtikuussa julkaistussa päivitetyssä kansallisessa bio­talousstrategiassa tavoitteeksi asetettiin biotalouden arvonlisän kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä.

Puun jalostusasteen noston lisäksi myös muu kasvintuotanto on arvonlisän kasvattamisessa tärkeää. Viljeltävien kasvien valikoiman ja käyttökohteiden monipuolistaminen tarjoaa uusia elinkeinomahdollisuuksia maaseudulle ja jatko­jalostukseen. Monipuolinen kotimainen kasvintuotanto edistää lisäksi ilmastotavoitteita, huoltovarmuutta ja bio- diversiteettiä. Kaikki tämä on keskeistä myös hallitusohjelman mukaisen Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden ja ilmastoruokaohjelman kannalta.

Nurmiviljelyn Suomi osaa. Nurmi sopii pohjoisenkin olosuhteisiin ja on hyväksi ilmastolle, maaperälle ja vesistöille. Nurmen käyttökohteita pitäisi kuitenkin monipuolistaa, sillä nurmesta on muuksikin kuin rehuksi ja energiaksi.