Suomi ajamaan soihdutuksen kieltämistä

Suomi voisi alkaa ajaa soihdutuksen kansainvälistä kieltoa.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Atte Korhola Timo Koivurova
Suomen Kuvalehti

Arktisella alueella mustan hiilen arvioidaan olevan jopa hiilidioksidia tärkeämpi syy ilmaston lämpenemiseen. Musta hiili lämmittää ilmakehää, vaikuttaa pilvien muodostukseen sekä sulattaa lunta ja jäätä. Sulamisen seurauksena yhä suurempi osa auringon säteilyenergiasta jää lämmittämään meriä ja maata.

Musta hiili, kansanomaisemmin noki, on pienhiukkanen, jota syntyy kaikessa epätäydellisessä poltossa: metsä- ja suopaloissa, maataloudessa, kotitalouksissa, teollisuudessa, energiantuotannossa ja liikenteessä. Mustan hiilen päästöt ovat maailmanlaajuisesti lisääntyneet viimeisten 150 vuoden ajan. Noin 60 prosenttia on peräisin Aasiasta.

Musta hiili säilyy ilmakehässä muutamasta päivästä viikkoihin, ja se voi kulkeutua ilmavirtojen mukana tuhansia kilometrejä päästölähteiltään.

Huomattava osa arktisen alueen mustasta hiilestä on peräisin etelästä tulevista päästöistä. Alueen omilla päästöillä on kuitenkin viisi kertaa voimakkaampi ilmastoa lämmittävä vaikutus, koska valtaosa syntyvistä hiukkasista jää tällöin suuremmalla todennäköisyydellä alueen sisälle.