Suomi turvallisen langattoman teknologian edelläkävijäksi

Suomi voisi pyrkiä olemaan edelläkävijä turvallisessa langattomassa teknologiassa.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Sylvi Silvennoinen-Kassinen
Suomen Kuvalehti

Langaton 5G-teknologia on rantautumassa Suomeen ja muihin länsimaihin, sillä sen avulla on mahdollista saavuttaa nykyistä paremmin toimivat tietoliikenneyhteydet. Osa asiantuntijoista ja kansalaisista on kuitenkin huolissaan lisääntyvän sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksista terveyteen ja luontoon.

Väestötason terveysriskejä voidaan kartoittaa esimerkiksi satunnaisesti valituille henkilöille kohdistetuilla kyselytutkimuksilla. Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälisessä COSMOS-kyselytutkimuksessa selvitetään paraikaa matkapuhelimen käyttäjien terveystietoja viidentoista vuoden ajalta. Myös tämäntyyppisissä tutkimuksissa on epävarmuustekijöitä, jotka liittyvät muun muassa siihen, kysytäänkö oikeilta ihmisiltä oikeita asioita, kuinka moni kyselyyn kutsutuista osallistuu tutkimukseen täyttämällä kyselykaavakkeen ja kuinka moni ensimmäiseen kyselyyn vastanneista vastaa tai on vastaamassa vielä vuosia myöhemmin kyselyyn uudestaan.

 

Sosiaalisessa mediassa vilisee faktantarkistajia ja internetissä on paljon erilaisia sekundaarilähteitä, mutta luotettavin tieto löytyy edelleen tiedelehtiin julkaistavaksi hyväksytyistä kovan seulan läpäisseistä tutkimusartikkeleista.