Ovatko kryptovaluutat uusi kulta?

Kryptovaluutat voivat olla tulevaisuudessa ainoita käyttökelpoisia anonyymeja maksuvälineitä, kirjoittaa Juho Romakkaniemi.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Juho Romakkaniemi
Suomen Kuvalehti

Keskuspankit ovat tarjonneet viime vuosina kiihtyvällä tahdilla likviditeettiä. Lainaa on ollut tarjolla lähes nollakorkoisena. Perinteinen kuluttajahintainflaatio on kuitenkin vasta viime kuukausina lähtenyt nopeaan nousuun Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Taloustieteilijät ja markkina-analyytikot ovat käyneet vilkasta keskustelua siitä, minne tämä valtava likviditeetti ja nollakorkolainat ovat suuntautuneet taloudessa. Jotkut analyytikot ovat alkaneet puhua omaisuuserä- ja kiinteistöinflaatiosta, jossa valtavasti rahaa on suuntautunut osakemarkkinoille, kasvukeskusten kiinteistöihin ja asuntoihin, kultaan, raaka-aineisiin sekä kryptovaluuttoihin.

Erityisen mielenkiintoinen globaali ilmiö on ollut asuntojen ja kiinteistöjen nopea hintojen nousu kasvukeskuksissa ja esikaupunkialueilla. Säästöjä ja sijoituksia omistanut keskiluokka on vaurastunut nopeasti. Yhdysvalloissa asuntojen hinnat nousivat viime vuonna noin 10 prosenttia. Myyjät ovat vaurastuneet kaupoissa huomattavasti ja sijoittavat näitä varoja osakemarkkinoille ja muihin omaisuuseriin. Kierre on valmis. Mutta kuplan sijaan puhutaan nyt omaisuuseräinflaatiosta.