Kiinalle ei enää riitä pelkkä vastaiskukyky

Ennaltaehkäisevä ensi-isku merkitsee käytännössä rajoitettua ydinsotaa, arvioi dosentti Markku Salomaa.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Markku Salomaa

Kiina on syrjäyttänyt Venäjän supervaltana. Se on kokonaan toista maata kuin Venäjä niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin. Venäjä on entinen supervalta, Kiina puolestaan uusi.

Vain Kiina voi haastaa Yhdysvallat, kuten se jo tekeekin. Kiinan osalta kylmä sota ei ole ohi. Punalippu liehuu maailman merillä ja puna-armeija näyttää voimaansa.

Puoluekokous lokakuussa 2022 laittoi monta asiaa uusiksi. Kiinassa ei ole enää kahta talousjärjestelmää, vaan kommunistinen puolue otti koko talouden ohjaukseensa. Asevoimia päätettiin vahvistaa.

Puoluejohtaja Xi Jinping sanoi puheessaan, että kansan vapautusarmeijan ”on turvattava Kiinan arvokkuutta ja sen keskeisiä etuja”. Niihin luetaan Taiwanin yhdistäminen manner-Kiinaan käyttäen ”kaikkia tarvittavia keinoja”.

Xi myös totesi, että armeijalla pitää olla ”nykyaikaiset ydinaseilla varustetut voimat” ja ydinasearsenaalia pitää ”kohtalaisesti lisätä”. Se tarkoittaa eri arvioiden mukaan, että verraten vaatimattomien ydinasevoimien ja niiden käytölle asetettujen omaehtoisten rajoitusten aika on päättynyt.