Kaivostoiminnan sääntelyä on välttämätöntä kiristää

Kaivosalueen kunnostus- ja rahoitussuunnitelman pitää olla kaivosluvan ehtona. Mallia voi ottaa ydinvoimalaprosessista.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Litiumakulla kulkevan henkilöauton käyttö on lähes päästötöntä. Sähköautolla voi ajaa yhdellä latauksella jopa satoja kilometrejä, ja latausten kustannukset jäävät kauaksi bensatankillisen hinnasta.

Litiumakut ovat välttämätön välivaihe energiahuollossa. Välivaiheesta tulee lyhyt, koska akkumetalliesiintymät ovat uusiutumaton ja rajallinen luonnonvara. Uusien akkuteknologioiden tutkiminen onkin tärkeää, ja teknologia on jo ottanut valtavia edistysaskelia. Yksi kehitteillä olevista teoreettisista vaihtoehdoista on ruokasuolaan ja grafeeniin perustuva hiekka-akku.

Kalleimpien henkilöautojen sadan kilowattitunnin litiumakun valmistus tuottaa saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin huollettu dieselauto tupruttaa kymmenessä vuodessa. Jokaisen tällaisen akun valmistuksessa voi syntyä yli 15 tonnia hiilidioksidia – lukema tosin vaihtelee raaka-aine- ja akkutuotannon energialähteiden mukaan. Keskikokoisen sähköauton akkuun uppoaa 50 nikkelikilon lisäksi 7–8 kiloa sekä kobolttia että litiumia. Kaivos- ja akkuteollisuuden energiantarve on erittäin suurta, eikä akun käyttöiästä ole vielä käytännön kokemusta.