EU:ta haastetaan ilmastoasioissa sekä idästä että lännestä

Jos EU haluaa pysyä ilmastojohtajana, sen on tehtävä asioita yhdessä.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Jouni Keronen Miapetra Kumpula-Natri
Suomen Kuvalehti

Joe Bidenin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa tuo kaivattuja uusia tuulia maan ilmastopolitiikkaan. Donald Trumpin hallinto on suhtautunut epäilevästi ilmastonmuutoksen hillintään, joskin monissa osavaltioissa on tehty aktiivista ilmasto- ja energiapolitiikkaa tästä huolimatta. Uusiutuvan energian tuotannon kustannukset ovat lisäksi painuneet jo niin alas, että uusiutuvan energian ratkaisut ovat lisääntyneet markkinaehtoisestikin. Bidenin hiilineutraaliuuteen vuonna 2050 tähtäävä ilmasto-ohjelma vauhdittaa tätä kehitystä. Hänen tavoitteenaan on nostaa Yhdysvallat puhtaan energian viennin supervallaksi.

EU on jo pitkään pyrkinyt edelläkävijäksi ilmastoasioissa. Yhdysvaltojen vaalituloksen myötä kilpailu on kuitenkin kiristymässä. Sekä Bidenin ilmastosuunnitelma että Kiinan ja Japanin jo aiemmin syksyllä julkaisemat ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoisia. Myös Kiina ja Japani tähtäävät talouskasvuun ja vientiin puhtaissa teknologioissa ja ratkaisuissa. Syksy osoitti, että ”the race is on”.

 

Alkavan vuosikymmenen kysymys onkin, mikä manner nousee puhtaan teknologian suurvallaksi. Kyse ei ole pienestä pelistä hiekkalaatikolla, vaan Yhdysvaltojen tulevaa ilmastolähettilästä John Kerryä siteeraten ”valtavasta monen biljoonan dollarin liiketoimintamahdollisuudesta”. Edelläkävijät ovat ensimmäisinä markkinoilla ja käärivät suurimmat taloudelliset hyödyt. Jos EU haluaa yhä pysyä ilmastojohtajana, sen on pystyttävä keskittymään vahvuusalueisiinsa ja tekemään asioita yhdessä sekä tähdättävä olemaan johtava toimija valituilla vihreän teknologian alueilla.