Biopolttoaineissa on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia

Biokaasulaitosten rakentaminen edistyy Suomessa hitaasti verrattuna Ruotsiin.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Erkki Raudaskoski
Suomen Kuvalehti

Biokaasututkija ja biokaasulaitosten rakentaja Erkki Kalmari on arvioinut, että tienvarsilta ja pientareilta voitaisiin koota biokaasutuotantoon joutoheinää jopa miljardin euron arvosta. Kalmarilla on maatilallaan tankkausasema sadalle autolle. Tilan kolmekymmentä lypsylehmää ja yli sata nuorta eläintä – lihamulleja ja lehmävasikoita – tuottavat pellon kasvuston lisäksi raaka-aineen tilan biokaasulaitokselle.

Suomessa riittäisi peltoenergiaa kolmasosalle autokannastamme nyt, kun eläinluku on pienentynyt ja rehunviljely supistunut. Biokaasulaitosten rakentamisessa Suomella on osaava suunnittelu- ja rakentajakunta, mutta rakentaminen edistyy meillä silti hitaasti verrattuna muun muassa Ruotsiin. Siellä kaikkien suurten kaupunkien linja-autot kulkevat biokaasulla, mutta meillä ei ole päästy samaan.

Ruotsissa biokaasulaitokset ja ympäristön viljelijät toimivat yhteistyössä, ja viljelijät toimittavat voimalalle raaka-aineen. Vastaavasti he saavat osan laitoksen tuotosta itselleen.

Tämä yhteistyö on osoittautunut hedelmälliseksi, minkä ansiosta Ruotsissa on päästy biokaasun tuotannossa Suomea pitemmälle.