Avioliittokiista uhkaa kirkon ykseyttä

Kirkolliskokouksen päätöksenteko on kankeaa ja käytännössä estää radikaalit uudistukset.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Tuomas Hynynen
Suomen Kuvalehti

Piispojen 6. elokuuta julkaisema avioliittomietintö kertoo huolesta, jota he tuntevat kirkon ykseydestä. Mietinnössä he tasapainoilevat oikeina pitämiensä asioiden puolustamisen ja arvojen moninaisuuden välisessä jännitteessä.

Suomalaisten suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on viime vuosikymmeninä muuttunut torjuvasta hyväksyvään. Kirkon arvot eivät voi olla kovin suuressa ristiriidassa suomalaisten arvojen kanssa, jos kirkko haluaa pitää enemmistön suomalaisista jäseninään.

Evankelisluterilaisen kirkon päätöksentekomalli jarruttaa muutoksia. Vaalitapa on sellainen, että kirkolliskokoukseen tulee kokeneita luottamushenkilöitä, joista monen taustalla on herätysliike tai puolue. Vihkikaavan tai kirkon opin muutos vaatisi kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan kannatuksen. Vaatimus on niin kova, että muutosten taakse on vaikea saada riittävää enemmistöä.

Kirkolliskokouksen päätöksenteon kankeuden vastapainoksi seurakunnissa on toisaalta voitu notkeasti vastata käytännön haasteisiin, kuten turvapaikanhakijoiden hätään, ilmastonmuutokseen ja koronakevään avuntarpeeseen.