Professori Jorma Sipilä: Talouseliitti ei kysy, miten isänmaalle käy

PUHEENVUORO: Demokratian voimattomuus finanssitalouden ohjailussa on epäilemättä yksi syy, miksi Euroopassakin on alettu haikailla diktaattoreita.

Profiilikuva
demokratia
Teksti
Jorma Sipilä
Suomen Kuvalehti

Edistys maailmassa perustuu työnjakoon. Kaikkien ei pidä yrittää tehdä kaikkea vaan erikoistua siihen, mitä he osaavat ja mitä heidän elinympäristössään kannattaa tehdä. Niin saadaan aikaan enemmän, parempaa, halvemmalla.

Tämän suuren idean oivaltaminen teki Adam Smithistä ja Max Weberistä yhteiskuntatieteen klassikoita.

Erikoistuminen on tärkeää myös hallinnossa. Ruhtinaiden ei pidä yrittää hallita taloutta eikä uskontoa. Kun he eivät sekaannu kaikkeen mitä valtakunnassa tapahtuu, hallinnasta tulee järkevämpää ja vakaampaa. Ihmiset voivat luottavaisina kehitellä ideoita ja instituutioita, jotka parantavat heidän elämäänsä.

Talouden irtautumisessa yhteiskunnasta on päästy pitkälle. Talouseliitin puhe oli nuoruudessani dramaattisesti erilaista kuin nykyään. Silloin yritysjohtajat ja kartanonomistajat suorastaan puhkuivat isänmaallisuutta. Juho Kusti Paasikivelle ja vielä Matti Virkkusellekin Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen tulevaisuusnäkymät olivat yhtä ja samaa.

Hyvinvoivat ihmiset olivat myös järjestään uskonnollisia. Ei tullut mieleen sanoa pahaa sanaa kirkosta. Partiossa ja kansakoulussa meille kerrottiin, että Jumala pelasti valitun kansansa, ja tekee sen vastakin, kun venäläiset käyvät kimppuun.