Nyrkit osana valtalabyrinttiä

Ammattinyrkkeilijät ovat palasia monimutkaisessa valtapelissä, jossa yleisö janoaa viihdettä, managerit ja tv-kanavat rahaa ja kansallisvaltiot taistelun symboliikkaa.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Benita Heiskanen
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ammattinyrkkeily on valtasuhteiden labyrintti. Nyrkkeilijöille laji on kurinalaista ruumiin työtä ja elinkeino, managereille ja promoottoreille se on bisnestä. Kaupallisille tv-kanaville otteluillat suoltavat kassavirtoja, ja kansallisvaltiot käyttävät taistelun symboliikkaa ideologian välikappaleena. Katsojille nyrkkeilyottelu on viihdettä, johon voi kanavoida omia patoutumiaan.

Nyrkkeilyyn suhtaudutaan usein mustavalkoisesti – joko ylenkatsovan moralisoivasti tai lumoutuneen romantisoivasti – mutta todellisuudessa se sijoittuu pikemminkin harmaalle alueelle.

 

Yhdysvalloissa ammattinyrkkeilyn ottelijatilastot ovat aina heijastaneet vähemmistöjen yhteiskunnallista asemaa. Sata vuotta sitten irlantilaiset ja juutalaiset hallitsivat tilastoja; heidän jälkeensä tulivat italialaiset, mustat ja latinot. Nykyisin itäeurooppalaisten määrä on kasvanut.