Kansallista politiikkaa pitää toteuttaa globaalisti

Puheenvuoro: Ilman kasvua politiikalta puuttuu happi: ilman jakovaraa ei voida täyttää lupauksia, kirjoittaa STTK:n entinen puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Mikko Mäenpää
Suomen Kuvalehti

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi YK:n yleiskokouksessa, että tulevaisuus on patrioottien, joilla hän tarkoittaa kaiketi nationalisteja, eikä globalistien. Puheessa oli selkeä viesti, ja totta siinä oli ainakin se, että kahtiajako on olemassa.

Globalisaatio vaikutti Suomessa toisaalta niin, että suomalaiset kansainväliset yritykset onnistuivat valtaamaan uusia markkinoita. Toisaalta monet yritykset jättivät Suomen ja lähtivät sinne, missä on suuret markkinat ja halpaa työvoimaa. Ensimmäistä pidettiin hyvänä asiana.

Politikkojen tehtävänä on edistää kauppaa, koska menestymällä uusilla markkinoilla taataan yrityksen olemassaolo myös kotimaassa. Asenne kuvastaa suomalaista pragmaattisuutta: hyväksymällä globalisaatio saadaan kansallista etua. Suomalainen ammattiyhdistysliikekin näki yritysten menestymisen uusilla markkinoilla tärkeämpänä kuin puhumisen yritysten maailmanvalloituksen yhteydessä ammattiyhdistysoikeuksista.