Poliitikot tuntuvat hukanneen kaikki kauniit sanat mediasta

KOLUMNI: Poliitikkojen pitäisi muistaa muistuttaa, että vapaata journalismia tarvitaan, kirjoittaa Tiina Raevaara.

Profiilikuva
Hjallis Harkimo
Teksti
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Minne Suomesta ovat kadonneet poliitikot, jotka hallitsisivat kauniit ja suuret sanat? Ei ihme, että fanitamme Justin Trudeau’ta ja Barack Obamaa valtameren takaa, kun supliikkinsa hallitsevaksi mestaripuhujaksi meille tarjotaan lähinnä Timo Soinia.

Erityisesti olen viime ajat kaivannut poliitikkoa, joka puhuisi hienosti journalismista. Tiedättehän: vapaa media on demokratian kulmakivi, media on vallan vahtikoira ja neljäs valtiomahti, jne. jne. ja blaa blaa.

Toisille tuollaiset ovat ehkä tyhjiä ja siksi turhia korulauseita, mutta minusta on pelottavampaa, jos yksikään kärkipoliitikko ei pitkään aikaan sano niitä ääneen. Tässä maailmanajassa vapaa ja itsenäinen journalismi on yhtäkkiä muuttunut harvinaistuvaksi luonnonvaraksi. Siksi jonkun pitäisi välillä muistuttaa, että sitä tarvitaan.

 

Suomalaiset poliitikot tuntuvat kuitenkin hukanneen kaikki kauniit sanansa, ja erityisesti tilanteissa, joissa on puhe mediasta. Pääministeri Juha Sipilä on ajautunut jatkuviin konflikteihin toimittajien kanssa. Tilanteesta ei ole erityisesti tullut olo, että Sipilä olisi se konfliktin ylevämpi osapuoli, vaan hän on antanut itsestään pikkusieluisen ja kaunaisen kuvan.