Yhdysvalloissa konservatiivit hävisivät kulttuurisodan

Puheenvuoro: Yhdysvalloissa maalaisjärkeen vedonneet konservatiivit hävisivät 1980- ja 1990-lukujen kulttuurisodan, muistuttaa Antti Lepistö.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Antti Lepistö
Suomen Kuvalehti

Kulttuurisota on noussut viime aikoina yhä näkyvämmin myös suomalaiseen julkiseen keskusteluun. Tuore esimerkki on Antti Kurvisen (kesk) kannanotto Verkkouutisissa. Siinä hän kritisoi naudanlihan poistamista Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloista kutsuen päätöstä kulttuurisodaksi ja identiteettipolitiikaksi. Tämän jälkeen julkisessa keskustelussa on noussut esille ajatus, että konservatiiviset poliittiset toimijat hyödyntävät kulttuurisodan teemoja saavuttaakseen poliittista hyötyä.

Keskustan ja perussuomalaisten sekä vihreiden ympärille kietoutunut keskustelu kulttuurisodasta todennäköisesti kiihtyy Suomessa tulevina vuosina, joten on hyödyllistä katsoa, ovatko konservatiivit todella hyötyneet kulttuurisodasta Yhdysvalloissa, missä vastaavaa kamppailua on käyty 1960-luvulta lähtien.

Voidaan odottaa, että konservatiivit hyödyntävät Suomessa samoja teemoja kuin heidän aatteelliset sukulaisensa Yhdysvalloissa. Tällä en viittaa Yhdysvaltain uskonnolliseen oikeistoon, sillä toisin kuin yleensä luullaan, USA:ssa kulttuurisotien konservatiivista ajattelua kehittivät 1960-luvun lopulta lähtien erityisesti maallistuneet uuskonservatiivit. Uuskonservatiivien keskeisenä panoksena kulttuurisotiin voi pitää ”maalaisjärjen” uudelleenmäärittelyä amerikkalaisessa kontekstissa sekä ”keskivertoamerikkalaisen” määrittelyä valkoisen työväenluokan kulttuuristen ja moraalisten mieltymysten mukaan.