Maapallo turmion tiellä

PUHEENVUORO: Suomessakin tilanne on huolestuttava: metsätalous ei ole kestävällä pohjalla ja kalakantoja kohdellaan kehnosti.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Pertti Salolainen
Suomen Kuvalehti

Yli 15 000 nobelistia ja biotiedemiestä kaikkialta maailmasta – joukossa suomalaisiakin – esitti äskettäin vakavan huolensa ympäristön tuhoutumisesta. Tutkijoiden mukaan muun muassa luonnonvarojen ylikulutus, jatkuva energiantarpeen lisääntyminen, ilmastonmuutos ja hallitsematon väestönkasvu uhkaavat maapallon tulevaisuutta.

Allekirjoittajat uskovat, että jos tiedemiehet, tiedotusvälineet ja kansalaiset vetoavat poliittisiin johtajiin ympäristön suojelemiseksi, johtajat joutuvat reagoimaan. Pariisin ilmastosopimus ja Donald Trumpin sen jälkeiset kannanotot eivät tosin vakuuta. Onneksi USA ei yksin pysty tuhoamaan sopimusta ja monet sen osavaltiot ovat toimineet itsenäisesti Pariisin velvoitteiden mukaisesti.

Tiedemiehet esittävät järkyttävän yhteenvedon ympäristön tuhoutumisesta viimeisten 25 vuoden ajalta. Makean veden määrä henkilöä kohden on romahtanut, samoin kalakannat. Metsiä on tuhoutunut ja jopa 58 prosenttia lajeista on kuollut sukupuuttoon noin 40 viime vuoden aikana. Ainoana hyvin onnistuneena toimena tutkijat mainitsevat taistelun otsonikatoa vastaan.

Erityisen kiinnostava on näkemys, että kasvuun perustuva talouden uudelleenarviointi on epäonnistunut. Tarvittaisiin kasvun elementtien parempaa huomioonottamista niin, ettei luonto ole kasvun keskeisin maksumies. Globaali riittämättömästi säädelty kilpailukapitalistinen markkinatalous on hyvä renki mutta huono isäntä. Vaikka minä itse noudatan sääntöjä, kilpailija ei välttämättä tee niin. Tarvitaan kansainvälisiä monenkeskisiä kauppasopimuksia, jotta pelisäännöt olisivat kaikille samat.