Pekka Haavisto ja Jyrki Katainen: Suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia Afrikassa

Matkustamme tammikuun lopulla yritysvaltuuskunnan kanssa itäiseen Afrikkaan, koska uskomme, että Suomella on maanosalle runsaasti tarjottavaa ja että kanssakäymisen hyödyt ovat molemminpuolisia.

Afrikka on nyt hyvin houkutteleva kumppani – enää ei tulisi mieleen puhua ”unohdetusta maanosasta”. Matkakohteemme Etiopia ja Tansania ovat jo kauan kuuluneet nopeasti kasvaviin talouksiin. Suomella on maihin pitkät yhteistyösuhteet ja yllättäviäkin yhteyksiä. Etiopiaa johtaa pääministeri Hailemariam Desalegn, joka on valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Maanosan nousussa ei ole kyse vain luonnonvaroista. Poliittisen vakauden lisääntymisellä ja uuden teknologian käyttöönotolla on suuri merkitys. Sijoitusvirrat Afrikkaan ja palvelusektori erityisesti mobiiliteknologian alalla kasvavat. Valokuitukaapelit kiertävät nyt Afrikan rannikkoa ja mahdollistavat erittäin nopeat kansainväliset yhteydet.

Myös Suomen ja Afrikan välisessä kaupassa on hyviä merkkejä, ja viime vuonna uutisoitiin satojen miljoonien eurojen arvoisista teknologiateollisuuden laitetoimituksista. Useassa Afrikan maassa nuori ja entistä osaavampi väestö tekee nousua keskiluokkaan. Maanosassa on silti valtavia ongelmia, eikä kehitys jakaudu tasaisesti.