Palvelua, kiitos!

Kolumni: Yhdysvalloissa kauppojen ja ravintoloiden palvelu on usein huikean paljon parempaa kuin Suomessa. Virallisemmissa palveluissa Suomi kuitenkin loistaa, kirjoittaa Anu Partanen

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Anu Partanen

Kun Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset keskustelevat Yhdysvaltojen ja Suomen eroista, yksi pysyvä teema on palvelujen taso.

Yhdysvalloissa kauppojen ja ravintoloiden palvelu on usein huikean paljon parempaa kuin Suomessa. Tarjoilijat ovat nopeita, kaupan myyjät avuliaita. Verkkokaupat vastaavat kyselyihin välittömästi, verkko-ostokset ilmestyvät kotiovelle päivässä.

Suomi taas loistaa virallisemmissa palveluissa. Vaikka suomalaiset valittavat postin, Kelan ja terveysaseman palvelusta, Yhdysvaltoihin verrattuna suomalaiset julkiset palvelut ja etenkin niiden työntekijät toimivat yleensä hämmästyttävän hyvin ja tehokkaasti.

Palvelupisteet ovat siistejä ja tarkoituksenmukaisia, verkkosivuilta löytää selkokielistä tietoa. Virastojen asiakaspalvelijat eivät välttämättä hymyile tai hehku empatiaa, mutta yleensä he osaavat työnsä.