Vaalivihjeitä

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kaikkialla valmistellaan jo eduskuntavaaliveikkauksia, joissa menestyäkseen kannattaa lukea Suomen Kuvalehden asiantuntevat vihjeet. Koska välttelemme tekstimainontaa, emme käytä oikeita nimiä, vaan anagrammeja.

Vaalien voittajapuolue on gallupien perusteella helppo ennustaa. Se on nimensä mukaisesti Monille Kansankokous (Moka), entinen Klassinen Luokkamono (Klum). Vastustajat tosin syyttävät puoluetta elitismistä ja kutsuvat sitä nimellä Oksennus Maallikkoon (Okma). Puo­lueen johtoasemaa saattaa horjuttaa lähinnä se, että puoluejohtaja Pro Operetti jatkaa möläytyksiään, joiden takia hän on saanut pilkkanimen Piere Portto.

Tiukin kisa on odotettavissa vaalien kakkospaikasta. Siihen pyrkivät rinta rinnan opposition ja hallituksen suurimmat puolueet, siis Rapea Mesiulostus (RaMe) ja Aidot Sikamoraaliset (ASM). Puolueet eivät voi sietää toisiaan, ja ASM:n puheenjohtaja, pääministeri Nanni Armas, on sanonut, että RaMe on ”perustuslain Eino”, jonka kanssa ei ”seurapeli onnistu”. RaMen puheenjohtaja Rapa Rikkuri torjuu moiset väitteet.

Myös kolmen suuren puolueen jälkeen vaalituloksessa riittää jännitystä. Entinen maaseudun mahtipuolue tuskin palaa enää Maitotilalasiksi, mutta ehkä ­Aasi Arkki­konnan onnistuu säilyttää jonkinlainen Katseen Uskomus – tai sitten tuloksena on Katumuksen Seos. Ainakin näyttää selvältä, ettei puolue toista kertaa lähde mukaan hallitukseen, jossa ovat myös Soma Hoilaarin johtama Viileä Hirtto ja Landenorssin Veltto Maitomissi.