Nimi maata pahentaa

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Poliittisesti korrekti kielenkäyttö on leviämässä myös maantieteeseen, tarkemmin sanottuna valtioiden nimiin. Valko-Venäjää halutaan kutsua nimellä Belarus, jotta sitä ei pidettäisi Venäjän (RUS) jatkeena. Turkissa taas halutaan luopua maan nimen kirjoittamisesta muotoon Turkey, koska se tarkoittaa kalkkunaa, joka ei ole erityisen arvostettu otus.

Kieltämättä joissakin tapauksissa nimi saattaa tärvellä maan mainetta, vaikka sananlaskun mukaan se ei miestä pahenna. Kalkkuna-Turkeysta tulee mieleen toinen arveluttava lintuvaltio, Kanada, jonka nimi kuulostaa kanamaiselta. Sen muuttaminen Kukkodaksi ei auta, koska sekään nimi ei ole sukupuolineutraali, joten parhaaksi vaihtoehdoksi nousee Munada. Tosin siinäkin viimeinen tavu, da, on paheksuttavaa venäjää, joten ehkä aivan lopullinen nimi olisi Munayes.

Tšetšenian tasavalta tarvitsee paremman nimen jo sen takia, että siellä tuskin on tsetsekärpäsiä. Suosittelemme kansainväliseen käyttöön maan omakielistä nimeä Нохчийчоь. Japanilaiset käyttävät maastaan nimeä Nippon, mutta koska me täällä ulkomailla haluamme välttää kulttuurista omimista, emme käytä sitä. Silti maan nimi kaipaa korjausta jo siveellisyyssyistä. Vaihtoehtoja ovat ainakin Japisti, Jalaittoi ja Jaasetti.

Euroopassakin on maita, joiden nimiin sisältyy tietoista tai tiedostamatonta vähättelyä. Sellainen on esimerkiksi Alankomaat, joka lisäksi kuulostaa omituiselta jahkailulta. Ylevämpi nimi olisi Tasamaat, Alanmaat tai Rupeanmaat. Sveitsiä taas on kohtuutonta kutsua Helvetiaksi, sillä ei se nyt ihan sitä ole hintatasosta huolimatta. Myös Norjan nimi kuulostaa vanhentuneelta, sillä ei kai sellaista voi kovin norjaksi sanoa, jolla on rahaa niin ettei pytylle taivu.