Historian hetkiä

”Ellei muuta keksitä, otetaan mallia entisaikojen hallituksista, joissa oli mm. kulkulaitosten ja yleisten töiden ministereitä sekä salkuttomia ministereitä”, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Neljä maailmanhistorian käännekohtaa alkaa olla ohitettu, nimittäin Tokion olympialaiset, Lionel Messin seuranvaihto, perussuomalaisten puoluekokous ja koronapandemia, joten voimme keskittyä muutamaksi kuukaudeksi odottelemaan seuraavia epookkeja, siis Pekingin talviolympialaisia ja Suomen aluevaaleja.

Tässä vaiheessa on hieman vaikea sanoa, miten näissä tulevissa koitoksissa käy, mutta sitä haastavampaa on ennustaminen. Veikataan siis niin, että Pekingissä Suomi menestyy vähintään yhtä hyvin kuin Tokiossa. Se onnistuu, jos Pekingin mitalitilastoihin ei ilmaannu yli 76 maata ja Islanti pysyy Suomen takana. Jos vielä pystymme ohittamaan Viron tai San Marinon, menestyksemme on nousujohteinen.

Aluevaalien ennustaminen on vähän helpompaa, koska jo nyt on selvää, että luvassa on suomalaisten voittokulku. Sen sijaan puolueiden menestys on täysi arvoitus, sillä ennen vaaleja ehditään julkaista monta gallupia, ja niissä saattaa tulla suuriakin heilahduksia, vaikka virhemarginaalit saataisiin miinuksen puolelle. Nyt äänestetään ensi kertaa asioista, joista ei oikein tiedetä, joten vielä vähemmän tiedetään, ketkä olisivat pätevimpiä niitä hoitamaan. Ennen kuin tällaiset seikat selviävät, olisi ehkä sopiva hetki pohtia aluehallinnon jatkokehittelyä, esimerkiksi sitä, mistä Suomeen saataisiin lisää luottamustoimia.

Nykyisinhän saattaa käydä jopa niin, että pätevinkin poliitikko joutuu tyytymään valtavajeeseen. Hänet valitaan kunnanvaltuustoon, eduskuntaan, puolueen puheenjohtajaksi, ministeriksi ja aluevaltuustoon, mutta siihen se sitten jääkin. Jos pätevyyttä piisaa kuuteen virkaan, mutta virkoja siunaantuu vain viisi, se on kansantaloudellista tuhlausta. Sitä paitsi viikossa on seitsemän päivää, joten vaikka virkoja olisi kuusi, yksi päivä jäisi vielä lepopäiväksi – ja voisihan senkin käyttää vaikka kirkkovaltuustoon.