Suomi-neI.toʊ

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Nopeasti liekkiin leimahtanut parisuhde Suomen ja Naton välillä vaikuttaa moniin muihinkin suhteisiin, itse asiassa koko Suomen sukuun.

Pienellä mutta viehättävällä kansallamme on ollut vuosisatojen mittaan monenlaisia ystäviä ja sukulaisia, alkaen suomalais-ugrilaisista orpanoista jossain Volgan mutkan tienoilla. Esimerkiksi virolaiset, unkarilaiset, hantit, mansit, syrjäänit, selkupit ja tšuudit on tunnustettu vähintään serkuiksemme. Monet turkkilaisetkin pitävät Valkoliljojen maata, Suomea, jonkinlaisena mummolana.

Niin sanottuja eksiä eli entisiä elämänkumppaneita meillä on ollut muutamia, erityisesti Ruotsi ja Venäjä, ehkä vähän Saksakin, ja nyksiä eli nykyisiä oikeastaan koko Euroopan unioni. Venäjä tunnetaan lisäksi äiti-Venäjänä ja Ruotsi on ollut meille kuin isoveli.

Mutta nyt siis yhtäkkiä kaikki on muuttumassa, kun Suomi-neito astuu Natonsa kanssa alttarille. Pitkään mietittiin, onko tällainen liitto edes säädyllinen, mutta lopulta päädyttiin siihen, ettei siinä kai suoranaista sukurutsan vaaraa ole, koska nato ei ole verisukulainen, vaan aviomiehen sisar tai puolustusliitto. Tästä kuitenkin seurasi se, että sukupuu menee päreiksi. Äiti-Venäjä tuskin suostuu anopiksi, vaan pikemminkin pelätään, että se ottaa kaason roolin ja järjestää oikein rytinäpolttarit niin sanottuna harmaana kautena, jota vietetään kuulutusten ja hääyön välissä.