Hukkaputki

Suomessa on melkein yksi sika jokaista ihmisperhettä kohden. ”Varsinkin jouluisin tästä laumasta kertyy kansakuntaan tonneittain ylipainoa”, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Uutisiin oli äskettäin yllättäen luiskahtanut uutinen: Suomessa on liian vähän susia. Niitä on jäljellä enää 150–160, mikä on ainakin Luonto-liiton mielestä aivan liian pieni määrä. Tätä vauhtia nämä viimeisetkin sudet joutuvat hukkaan, ellei sukupuuttoa ruveta estelemään.

Susipulan syyt ovat pitkälle poliittisia. Takavuosina eduskunnassa oli useitakin sutten ystäviä, tunnetuimpina Erkki Susi-Pulliainen ja Tanja Karpela, mutta nykyisin siellä mietitään pikemminkin susien vähentämistä kuin lisäämistä. Monet perheet, joihin kuuluu koiria, poroja, mummoja, pieniä lapsia tai muuta hukkaruokaa, vieroksuvat nälkäisiä petoraukkoja.

Jokin aika sitten selvisi tunnettu vasemmistolainen kansalaisaktivisti Puna-Hilkka ilman tuomiota törkeästä suteen kohdistuneesta eläinrääkkäyksestä, eläimen vatsan täyttämisestä kivenmurikoilla. Harva enää muistaa sitäkään, että sotaveteraani Taisto Susi eli Suen Tassu yhdessä aseveljensä Rokan Antin kanssa pelasti Suomen itsenäisyyden karhun naapurina.

Ihan selvästi ei ole kerrottu, miksi Suomessa pitäisi olla nykyistä enemmän susia, mutta ainakin yksi tarve on itsestään selvä: lisäsusia tarvitaan pitämään kurissa kohtuuttomaksi paisunutta sikakantaa. Suomessa lasketaan asustelevan noin 1 235 000 nelijalkaista sikaa, eli melkein yksi jokaista ihmisperhettä kohden. Varsinkin jouluisin tästä laumasta kertyy kansakuntaan tonneittain ylipainoa, rasvaa, kolesterolia ja muuta sisältöä, josta ainakin osa olisi helposti delegoitavissa petoelukoille, ennen muuta susille.