Siperialaiskirjeitä

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Näinä päivinä Suomesta julkaistaan poik­keuk­sellisen paljon uutisia erityisesti Venäjällä ja sitä kautta muuallakin. Tämä on tietysti imartelevaa, koska eiväthän asiamme normaalisti paljon kiinnosta ulkomaalaisia. Meidät on muistettu lähinnä talvisodan ja Helsingin olympialaisten aikoina.

Tässä uudessa kiinnostuksessa on se harmillinen puoli, että osa uutisista on vääriä, jopa tahallisesti vääristeltyjä. Niiden tarkoituksena on leimata Suomi ja suomalaiset epämiellyttäviksi naapureiksi, joita valistamaan ja pelastamaan ehkä tarvitaan samantapaista operaatiota kuin Ukrainassa. Ne ulkomaalaiset, jotka eivät syvällisesti tunne kylmää mutta ystävällistä maatamme, eivät ehkä erota valeuutisia tosiasioista. Siinä voi olla tekemistä meillä itsellämmekin, joten ehkä on paikallaan muutama varoituksen sana.

Peukalosäännöksi sopii terveen järjen käyttö, johon kannattaa liittää muutama yksinkertainen kysymys. Vanhastaan tiedämme, että jos uutinen kuulostaa liian­ hyvältä, se on liian hyvä eikä totta. Siis jos Nigeriassa asunut Sithembile-setäsi, josta et ole ikinä kuullut mitään, on yhtäkkiä kuolla kupsahtanut ja jättänyt sinulle perinnöksi 19 468 741,16 Nigerian dollaria, tieto tuskin pitää paikkaansa. Luultavasti setämies elelee edelleen, tai jos on kuollutkin, tuskin on sinulle jättänyt mitään, tai jos on jättänyt, tuskin noin paljon. Kannattaa myös tarkistaa, onko dollari Nigerian rahayksikkö. Ei ole (Google). Kysymyksessä on niin sanottu nigerialaiskirje.

Sama logiikka pelaa myös toisin päin: jos jokin juttu kuulostaa liian huonolta ollakseen totta, se on liian huono eikä totta. Oletetaan, että saat Twitterissä linkin Pravdan uutiseen, jonka mukaan suomalaiset syövät venäläisiä vanhuksia ja pakenevat laumoittain Venäjälle uimalla Saimaan kanavaa pitkin. Väitteiden tarkistamiseksi kannattaa seurata viikon verran tv:n kokkiohjelmia ja varmistaa, annetaanko niissä reseptejä mummonlihapulliin vai mummon lihapulliin. Helppoa on myös tarkistaa, onko Saimaan kanava ylipäänsä enää käytössä ja voiko uimalla päästä läpi edes Mälkiästä, puhumattakaan Rättijärven sulusta.