Vuorovetoa

Työnjaosta sikiää parhaimmillaan uusi valtiomuoto, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomessa on kuulemma tapahtunut vallanvaihdos, josta on kertonut ainakin Ilta-Sanomat: ”Otti koronaohjat Sanna Marinilta. Kiurulle sataa kiitosta esiintulosta.”

Siis pääministeri Marinin sanotaan menettäneen kiinnostuksensa koronaan, kun sen sijaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on sen säilyttänyt ja käynyt jopa puhumassa siitä televisiossa.

Vähän oudolta kuulostaa, että Kiurua on ruvettu yhtäkkiä kehumaan esiintulosta, kun tähän asti häntä on syytetty siitä samasta asiasta. Kai tuohon mielten muuttumiseen ja vallanvaihdokseen on kuitenkin pakko uskoa, kun se kerran on oikein lehteen präntätty. Ja kun näin on, siihen on parasta suhtautua ymmärtäen ja myötätuntoisesti, hyviä puolia etsiskellen.

Ymmärtämisalttiutta toki lisää se, että jos on Krista Kiuru muuttanut esiintymistään, niin on tehnyt myös Sanna Marin. Siinä missä Kiuru on siirtynyt sekoilusta koronaattorin asemaan, Marin on siirtynyt päinvastaiseen suuntaan. Koska ministerit ovat puoluetovereita ja vanhoja ystävyksiä, he ovat jopa voineet keskenään sopia uudesta työnjaosta. Samantapaista taktikointiahan nähdään joskus pitkän matkan juoksussa ja hiihdossa – siellä sitä kutsutaan vuorovedoksi. Asioiden edistämiseksi ja kilpailijoiden kukistamiseksi tämä on lähes poikkeuksetta hyvä taktiikka.