Skandaali Roomassa

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Italiasta on kuulunut taas Suomelle ikäviä uutisia, eikä ainoastaan se, että AS Roma voitti HJK:n jalkapallossa 3–0. Ei, Iltalehden tekemän tutkimuksen mukaan vain yksi viidestä roomalaisesta taksi­kuskista tunnisti kuvasta Suomen pääministerin Sanna Marinin, joka tosin ei pelannut HJK:ssa.

Tällainen tutkimustulos on järkytys meille suomalaisille, jotka olemme olettaneet, että maailman 7,7 miljardista ihmisestä ainakin 5,4 miljardia ei ole viime aikoina muusta puhunutkaan kuin Suomen pääministerin bilettämisestä. Tietenkin on teoreettisesti mahdollista, että neljä viidestä roomalaisesta taksimiehestä kuuluu 2,3 miljardin tietämättömään vähemmistöön, mutta se on epätodennäköistä, varsinkin kun heille näytettiin kuvaa, jonka tunnistamiseen ei tarvita edes lukutaitoa.

Kysymyksessä siis lienee pelkkä italialainen välinpitämättömyys, jopa ylimielisyys. Siitä meillä on entistäkin kokemusta jo muinaisten roomalaisten ajoilta. Caesar, Caligula, Nero ja keitä heitä olikaan tuskin vaivautuivat tietämään mitään koko Suomesta. Sen sijaan meillä koululapsetkin ovat ainakin kuulleet noista herroista.

Meillä muistetaan edelleen myös italialainen parlamentaarikko ja naisoletettu Ilona Staller eli Cicciolina, joka esiintyi ilman paitaa ja Twitteriä Suomen eduskunnassa vuonna 1988.