Naku-Paavo

Kyseessä lienee valepatsas, sillä tiettävästi Nurmi ei koskaan julkisesti viuhahtanut, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

”Miksi Paavo Nurmi juoksee alasti?” kysyi Helsingin Sanomat viime sunnuntaina tarkoittaen Nurmen patsasta, joka tosiaan jolkottelee ilman rihman kiertämää Olympiastadionin liepeillä.

Kysymys on aiheellinen näinä uusmoralismin, metoon, koronan ja valeuutisten aikoina. Nykypolvi saattaa ihmetellä, oliko suurjuoksijamme jonkin sortin ekshibitionisti. Jahtasiko hän kelteisillään jotakuta? Missä tarkoituksessa? Vieläkö hänet saataisiin tekosistaan vastuuseen? Pystyikö hän pitämään turvavälin kilpailijoihinsa espanjantaudin aikana?

Tosi asiassa koko teos lienee valepatsas, sillä tiettävästi Nurmi ei koskaan julkisesti viuhahtanut. Hän ei myöskään ollut niin köyhä, ettei hänellä olisi ollut varaa säädyllisiin asuihin – päinvastoin, hänen urheilu-uransahan päättyi siihen, että hänen väitettiin saaneen liikaa rahaa.

Sinänsä kiintoisaa on pohtia, mihin tuloksiin Lentävä suomalainen olisi päässyt, jos hän olisi tosiaan juossut ilman vaatteita. Sadan vuoden takaiset vermeet hidastivat menoa, koska ne lisäsivät ilmanvastusta, hikoiluttivat ja hiersivätkin välistä. Pitkillä matkoilla tuollaisista vastuksista kertyy äkkiä sekuntikaupalla lisäaikaa.