Sauli-Arabia

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Presidentti Sauli Niinistön kansansuosio kasvaa kasvamistaan. Kun hän aloitti tasavallan presidenttinä vuonna 2012, kansalaisista 62 prosenttia oli sitä mieltä, että hän hoiti hommaansa hyvin tai erittäin hyvin. Nyt osuus on jo 92 prosenttia, joten tasaisen vauhdin taulukon mukaan tyytyväisten osuus ylittää sata prosenttia keväällä 2025. Tuon rajan rikkominen kelvannee ­Guinnessin ennätysten kirjaan ja sen takia joudutaan uusimaan muutamia matematiikan ­peruskäsitteitä.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Vladimir Putinin kansansuosio ainakin Ukrainassa jäänee alle sataan prosenttiin, ja Pohjois-Koreassa on ehkä vielä hengissä jokunen Kim Jong-unin kriitikko.

Valitettavasti Niinistön toinen presidenttikausi uhkaa päättyä jo vuonna 2024. Hän ei ole vaikuttanut kovin innokkaalta jatkamaan, vaikka se varmaan olisi mahdollista samaan tapaan kuin Kekkosen aikoina Suomessa tai Putinin aikoina Venäjällä. On siis mahdollista, että parin vuoden päästä Suomessa ei ole muita presidentin viranhoitoon tyytymättömiä kuin presidentti itse.

Jotakinhan tälle on tehtävä, sillä muuten maatamme uhkaa nykyistä huonompi presidentti ja hänen mukanaan nykyistä tyytymättömämpi kansa. Ehkä Niinistö itse havaitsee tilanteen ja ryhtyy toimiin suosionsa romuttamiseksi, jotta pääsee joskus eläkkeelle.