Viki ja Kiki

Oliko hämähäkki syntynyt huoltoaseman vessassa vai kulkeutunut sinne, Jukka Ukkola pohtii.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Vuosia sitten kerroin tällä palstalla tuttavastani Vihtorista eli Vikistä. Se oli millimetrin mittainen ötökkävainaa, mahdollisesti kääpiöhaapsiainen, joka oli liiskautunut mökkipitäjäni huoltoaseman miesten vessan klinkkerilattiaan. Viki on siellä edelleen, taistelleena urhoollisesti jokapäiväisiä siivouksia vastaan.

Tänä kesänä Vikille on ilmaantunut seuralainen, samankokoinen hämähäkki, jota kutsun nimellä Kiki, koska palsakääpiöhämähäkin tieteellinen nimi on Kikimora palustris. En tosin ole varma, onko Kiki palsakääpiöhämähäkki, töpököyttäjähämähäkki tai jokin muu Suomen 644 hämähäkkilajista, mutta tämä lajinmääritys saa riittää, kunnes toisin todistetaan.

Vikin tavoin myös Kiki on mennyt edes. Muistokirjoitukseen ei ole paljon aineksia, mutta jotain sentään. Pytyllä istuessa on esimerkiksi mielenkiintoista pohtia, miten Kiki on päässyt sosiaalisen tilan nurkkaukseen, jossa se roikkuu takertuneena itse kutomaansa verkkoon.

Päävaihtoehtoja on neljä: a) se on syntynyt vessassa, b) se on livahtanut sinne asiakkaan avatessa oven, c) se on kulkeutunut sinne jonkun vaatteissa, d) vessan seinässä on pieni rako, josta Kiki on kömpinyt sisälle. Todennäköisin vaihtoehto on c). Vaihtoehto a) ei oikeastaan ratkaise mitään, koska se jättää avoimeksi sen, miten Kikin emo on päässyt vessaan synnyttämään. b) on epätodennäköinen siksi, että ei kukaan halua pitää vessan ulko-ovea avoimena niin kauan, että minihämähäkki ehtisi könytä kynnyksen yli. Myöskään d) ei tunnu uskottavalta, koska jos Kiki olisi tullut sitä reittiä, miksei se olisi poistunut samaa kautta?