Mittakaavoja

Tavallisille tallaajille on yksi hailee, onko velkaa sata ziljoonaa vai tuhat biljardia. Valitettavasti eräät ääriliikkeet yrittävät käyttää hyväksi tätä tietämättömyyttä, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Koronasta tautina on puhuttu niin paljon, että on aika puhua koronavelasta. Yhdysvalloissa laskettiin, että siellä sitä kertyy kolme biljoonaa dollaria, ja Suomessakin puhutaan miljardeista kuin tuhkasta tuulessa.

Lohdullista on se, ettei kukaan käsitä noin suuria lukuja. Tavallisille tallaajille on yksi hailee, onko velkaa sata ziljoonaa vai tuhat biljardia. Valitettavasti eräät ääriliikkeet yrittävät käyttää hyväksi tätä tietämättömyyttä.

Ääri-ikävät sanovat, että korona-aaltojen jälkeen tulee konkurssiaaltoja, eikä velkoja saada ikinä maksetuiksi. Äärimukavat sen sijaan ovat sitä mieltä, ettei velkoja tarvitsekaan maksaa, vaan ne maksavat itse itsensä, koska korot ovat miinusmerkkisiä. Siksi nyt kannattaa elää kuin sika vatukossa, pitää turvaväli arkijärkeen ja kiristää vielä verotusta.

Me tolkun ihmiset yritämme tässä ääripäiden välissä havainnollistaa vertausten avulla, ollaanko nyt kusessa vai pissassa.