Kesän vaarat

Maaseudulla vaanii vaaroja, mutta onneksi tiedotusvälineet ovat kiitettävästi neuvoneet, miten ekstreme-oloissa voi selvitä, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kun ulkomaille matkustaminen on hankalaa koronan takia ja kaupungissa asustaminen kuumuuden takia, moni kaupunkilainenkin on joutunut käymään maaseudulla. Siellä vaanii kaikenlaisia vaaroja, mutta onneksi tiedotusvälineet ovat kiitettävästi neuvoneet, miten ekstreme-oloissa voi selvitä. Olemme muun muassa kuulleet, minkälaisilla vehkeillä hyttysiä saa tappaa ja minkälaisilla ei. Helteellä pitää mennä puun alle, mutta ukkosella ei.

Meille on myös neuvottu, kuinka toimia, jos ja kun yhtäkkiä jostakin tipahtaa kyykäärme uimarin selkään. Ei pidä hätääntyä, vaan sukeltaa, jolloin kärmes jää harmissaan kellumaan pinnalle. Riittävän selvästi ei kuitenkaan ole kerrottu, pitääkö toimia samalla tavalla myös selkäuintitilanteessa, jolloin käärme tipahtaa uimarin miehustalle tai muiden etupuolen ruumiinosien kohdalle. Silloinhan sukeltamiseen saattaa liittyä vaara, että vettä menee henkeen, koska nenä on ylösalaisin. Kokematon uimari joutuu siis oman harkintansa varassa päättämään, kumpi on pienempi paha, käärmeenpurema vai hukkuminen.

Paljon muitakin maalaiskesän vaaroja on edelleen selittämättä. Mitä tehdä, jos hieho, nauta, lehmä tai härkä yhtäkkiä ilmaantuu auton takaistuimelle? Ammutaanko hänet, vai annetaanko hänen itsensä ammua?

Entäs muut maalaiseläimet? Aika yleisesti on tiedossa, että hämähäkkiä ei saa tappaa, koska silloin lehmät alkavat lypsää verta, mutta missään ei ole neuvottu, kuinka toimia, jos löytää hämähäkin väärinpäin; pitääkö se kääntää vai jättää kääntämättä.